مراحل راه اندازی یک فروشگاه اینترنتی
اگر میخواین که یک فروشگاه اینترنتی موفق بسازین یا یک فروشگاه اینترنتی راه اندازی کنین، به وسیله این مقاله به شما کمک میکنم که چطور این کار رو انجام بدین. درباره تمامی بخشها به صورت خلاصه توضیح میدم. البته موارد دیگری هم هست که باید، یا میشه برای راه اندازی فروشگاه اینترنتی در نظر گرفت، به هر حال در این مقاله به مهمترین موارد پرداختم.
انتخاب حوزه فعالیت
چیزی بفروشین که خودتون هم عاشقش هستین، مثلا (کالای دیجیتال، لباس، تخصص خودتون و …) نمیدونم شما به چی علاقه دارین، هر چیزی که به اون علاقه زیادی دارین رو انتخاب کنین. چرا میگم علاقه؟ به خاطر اینکه شرط اولیه و مهم برای راه اندازی و موفقیت هر نوع کسب و کاری هست. خیلی از افراد هستن که میگن اینو میدونیم، اما کیه که عمل کنه!؟
تحقیقات بازاریابی
تحقیقات بازاریابی رو به خوبی و به دقت انجام بدین، یعنی بررسی کنین که چه اندازه مشتری احتمالی برای حوزه انتخابی شما (محصولات و خدمات شما) وجود داره؟ رقبا الان در چه وضعیتی هستن؟ و بازار هدف خودتون رو به درستی انتخاب کنین و …
طرح تجاری و مزیت رقابتی
بیزنس پلن، مدل کسب و کار یا طرح تجاری فروشگاه اینترنتی خودتون رو بنویسین و مشخص کنین که چطور میخواین کالا و خدمات خودتون رو بفروشین؟ آیا میخواین به صورت انفرادی کار کنین یا به صورت تیمی؟ میخواین چقدر بودجه و سرمایه برای این کار در نظر بگیرین؟ مزیت رقابتی شما نسبت به دیگر رقبا چیه؟ و برخی موارد دیگر که در تهیه طرح تجاری باید اونها رو در نظر بگرین.
تهیه یا تولید محصولات
محصولاتی که میخواین برای فروش در فروشگاه اینترنتی خودتون قرار بدین رو تهیه یا تولید کنین تا بعد از طراحی و راه اندازی سایت اونها رو در سایت خودتون برای فروش قرار بدین.
خرید هاست و دامین
دامین، اسم وبسایت شماست و هاست فضایی هست که اطلاعات وبسایت رو در اون بارگذاری میکنین تا وقتی کاربران نام دامنه شما رو در مرورگر اینترنت خودشون بنویسن سایت شما برای اونها به نمایش در بیاد.
طراحی سایت فروشگاه اینترنتی
برای انجام این کار میتونین از یکی از سیستمهای فروشگاه ساز یا سایت سازهای آماده استفاده کنین که کار رو برای شما راحت میکنه و هزینههای شما رو تا حد زیادی کاهش میده. اما اگر مشکلی از لحاظ بودجه و سرمایه ندارین میتونین یک طراح حرفهای از همون ابتدا استخدام کنین تا یک سایت اختصاصی برای فروشگاه اینترنتی شما طراحی بکنه و همیشه در کنار شما باشه تا هر بار که بخواین تغییراتی ایجاد کنین، سریع تغییرات رو برای شما ایجاد کنه و حالت سومش اینه که میتونین طراحی سایت رو به شخص یا شرکتی بسپارین و بعد شما فقط سایت رو مدیریت کنین، یعنی در این صورت دیگه یک طراح مخصوص به خودتون استخدام نمیکنین و در این صورت نیاز به هزینه کمتری نسبت به استخدام طراح دارین.
من اصلا پیشنهاد نمیکنم که طراحی سایت (طراحی فروشگاه اینترنتی) رو به شرکت یا اشخاص دیگر بسپارین، حداقل تا زمانی که کسب و کار اینترنتی و فروشگاه اینترنتی شما بزرگ و مشهور نشده نیازی به این کار نیست، خود شما هم میتونین به راحتی فروشگاه اینترنتی خوتون رو طراحی و راه اندازی بکنین، برای این کار باید یکی از سیستمهای فروشگاه ساز رو انتخاب و بر روی هاستی که خریداری کردین نصب کنین، مثلا یکی از سیستمهای مجنتو، اُپن کارت یا سیستم وردپرس + افزونه فروشگاه ساز ووکامرس و … بعد از نصب و راه اندازی این سیستمها، یک قالب خوب هم برای اون خریداری کنین و نصب کنین و اون رو با سلیقه خودتون شخصی سازی یا سفارشی سازی بکنین، مثلا رنگ، فونت و … اون رو تغییر بدین. بعد از طراحی و راه اندازی سایت، باید محصولاتی که میخواین بفروشین رو به فروشگاه اینترنتی خودتون اضافه کنین، این کار خیلی راحته و از قسمت مدیریت سایتتون قابل انجام هست.
اتصال درگاه پرداخت آنلاین به فروشگاه اینترنتی
حتما فروشگاه اینترنتی خودتون رو به درگاه پرداخت آنلاین یا درگاه پرداخت اینترنتی مجهز کنین تا خریداران بتونن مبلغ سفارش رو به صورت آنلاین با رمز اینترنتی یا رمز دوم کارت بانکی خوشون پرداخت کنن، درگاه پرداخت فروش شما رو به صورت چشمگیری افزایش میده.
بازاریابی اینترنتی
- سئو:
سایت خودتون رو سئو کنین، یعنی اون رو برای موتورهای جستجوگر با کلمات خاصی بهینه کنین تا وقتی کاربران اون کلمات رو در موتورهای جستجو، مثلا جستجوگر گوگل، جستجو میکنن، سایت شما در لیست نتایج به نمایش در بیاد و از اون طریق وارد سایت شما بشن.
- بازاریابی محتوایی:
بازاریابی محتوا یا بازاریابی محتوایی امروزه برای اکثر فروشگاه های اینترنتی تبدیل به یک عضو جدا نشدنی شده، دیگه مثل قدیم نیست که وقتی وارد یک فروشگاه آنلاین میشدیم فقط در اون محصولات بود و اونها رو خرید میکردیم. در بازار پر رقابت امروزی حتی فروشگاههای اینترنتی هم باید برای کاربران خودشون اطلاعات ارزشمند و رایگانی داشته باشن، یکی از بهترین کارها برای افزایش ورودیهای گوگل و افزایش بازدید سایت شما، افزایش نرخ تبدیل، اعتماد سازی و افزایش فروش، بازاریابی محتوا هست. خیلی ساده توضیح میدم که یک وبلاگ اختصاصی در کنار سایت اصلی فروشگاهی خودتون ایجاد کنین و در اون مطالب و محتوای جذاب به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار بدین که حتی اگر بازدیدکنندگان و مخاطبان سایت نخوان که فعلا خریدی انجام بدن، مطالب و محتوای شما رو در وبلاگ مطالعه کنن، ببینن و گوش کنن. مطمئن باشین که اگر این کار رو درست انجام بدین، در آینده خیلی از همین افراد مشتری شما میشن و از سایت شما خرید میکنن. داشتن یک وبلاگ در کنار فروشگاه اینترنتی فایدههای بسیار زیادی داره، فرض میکنیم شما فروشگاه اینترنتی عسل طبیعی دارین و در موتور گوگل سایت رو با کلماتی مثل «خرید عسل طبیعی» یا «فروش عسل طبیعی» بهینه کردین تا کاربرانی که این کلمات رو جستجو میکنن، وارد سایت شما بشن و از فروشگاه شما خرید کنن. شاید خیلی از افراد هیچ وقت به قصد «خرید» این کلمات رو جستجو نکنن، اما در گوگل مثلا جستجو کنن “خواص عسل طبیعی” و اگر در وبلاگ فروشگاهتون چنین مطلبی منتشر کرده باشین، اونها وارد وبلاگ فروشگاه اینترنتی شما میشن و اون مطلب رو میخونن و بعدا درصدی از اون افراد نگاهی هم به فروشگاه شما میندازن و از محصولات شما هم خرید میکنن.
- تبلیغات آنلاین پولی:
برای اینکه زودتر نتیجه بگیرین و در بین کاربران اینترنت شناخته بشین و محصولات و خدمات خودتون رو به اونها معرفی کنین و بفروشین، میتونین تبلیغات فروشگاه آنلاین خودتون رو در سایتهای پربازدید قرار بدین یا از تبلیغات کلیکی گوگل و دیگر روش های تبلیغاتی استفاده کنین و با تبلیغات اینترنتی زودتر محصولات خودتون رو بفروشین وکسب و کار اینترنتی خودتون رو سریع تر رشد و توسعه بدین.
- لندینگ پیج یا صفحه فرود
قبلا در مقاله صفحه فرود چیست؟ توضیح دادم که صفحه فرود چی هست و چه کاربردی داره که میتونین این مقاله رو بخونین و فقط اینجا دوباره تاکید میکنم که اگر فروشگاه اینترنتی شما صفحه فرود نداشته باشه کلی از سرمایه شما به هدر میره و کلی از سودهایی که میتونین کسب کنین، نمیکنین، یعنی اگر سایت شما صفحه فرود نداشته باشه، به راحتی بسیاری از بازدید کنندگان سایت که میتونن در آینده تبدیل به مشتری ثابت شما بشن رو از دست میدین. پس حتما برای فروشگاه اینترنتی خودتون یک یا چند صفحه فرود بسازین.
پشتیبانی و خدمات پس از فروش
پشتیبانی مناسب و همیشه پاسخ گویی داشته باشین، بهتره در روزهای تعطیل هم پاسخگو باشین و باز بهتره پشتیبانی آنلاین و پشتیبانی ۲۴ ساعته هم داشته باشین. یک بار من تماس گرفتم و با یکی از مدیران فروشگاه های اینترنتی صحبت کردم و ازش سوال کردم که چرا به سوالات کاربران و نظراتی که اونها در قسمت دیدگاههای محصولات فروشگاهتون ثبت کردن پاسخ نمیدین و اونها رو هیمنطور بی پاسخ منتشر میکنین!؟ بعد جواب داده بود که وقت نمیشه!! من هم به اون گفتم که با همین کلمهای که الان گفتی، داری برای ورشکستگی و نابودی کسب و کار اینترنتی خودت برنامه ریزی میکنی نه برای رشد، توسعه و برند کردن اون!
توسعه فروشگاه اینترنتی
بعد از اینکه فروشگاه اینترنتی شما شناخته شد و مشتریان و مخاطبانش زیاد شد، وقتش فرا میرسه که اون رو بیشتر توسعه بدین و بزرگترش کنین، بنابراین تبلیغات اصولی بیشتری انجام بدین و با روشهای دیگر بازاریابی اینترنتیاون رو مشهورتر و بزرگتر کنین و در این مرحله به احتمال زیاد نیاز هست که کارمند استخدام کنین، چون دیگه به تنهایی از پس تمام کارها بر نمیاین و باید یک تیم کاری تشکیل بدین.