آیا تحریم دامنه های ایران توسط ریسلو کاربران ایرانی را متضرر میکند؟
تحریم دامنه های ایران توسط ریسلو، موضوعی است که در روزهای اخیر بین کاربران شبکه های مجازی داغ شده و حرف و حدیث های گوناگونی در این باره شنیده میشود. شرکت هلندی Realtime Register که به ریسلو معروف است، از جمله ریجسترارهای بینالمللی معتبر است که در سالهای اخیر به عنوان شرکت ارائه دهنده دامین با شرکتهای ایرانی همکاری کرده است. مدتی قبل ریسلو به شرکتهای ایرانی طرف قرارداد خود اعلام کرد که از تاریخ ۱۸ جولای ۲۰۱۷ (۲۷ تیر۱۳۹۶) در سیاستهای کاری خود تغییراتی اعمال خواهد کرد. طبق اعلام این شرکت، در جهت همسو شدن ریسلو با تحریمهای آمریکا علیه ایران، از تاریخ ۱۸ آگوست (۲۷ شهریور) ریسلو در زمینه ثبت دامنه و ارائه خدمات سابق با کاربرانی که در اطلاعات حساب کاربری خود آدرس ایران ثبت کردهاند، همکاری نخواهد کرد.
بر خلاف شایعاتی که در این باره در بسیاری از وبسایتهای فارسی زبان و شبکههای اجتماعی بیان شده است، این اتفاق، برای کاربران نهایی یعنی صاحبان دامنهها، هیچ مشکلی ایجاد نمیکند. شرکتهایی که به عنوان نماینده ریسلو، در ثبت دامنههای خارجی فعالیت میکردند از تاریخ ۲۷ تیر ۹۶ تا ۲۷ شهریور ۹۶ یعنی دو ماه فرصت دارند تا شرکت ریجسترار دامنههای خود را از ریسلو به شرکتی دیگر تغییر دهند. تنها کاربرانی از این اتفاق متضرر میشوند که تاریخ انقضای دامنه آنها در این دو ماه باشد و نسبت به تمدید دامنه خود اقدامی نکنند.
اگر برای ثبت دامنه خود از شرکتهای خارجی، بدون واسطه شرکتهای ایرانی، و با کمک پرداختهای بین المللی پیمنت ۲۴ استفاده کردهاید و اطلاعات حساب کاربری خود در Resello را بدون ذکر آدرسی از ایران ایجاد کرده باشید، جای نگرانی وجود ندارد. این تحریمها و سیاستهای اخیر قطع همکاری ریسلو، متوجه شما که دامنه خود در ریسلو را بدون دخالت شرکتهای واسط ایرانی و با آدرس خارج از کشور ثبت کردهاید، نخواهد شد.
حال اگر نام دامنه شما توسط یک شرکت واسط ایرانی که با Resello همکاری میکند به ثبت رسیده باشد، شما به عنوان صاحب دامنه و کاربر نهایی نمیتوانید ریجسترار خود را تغییر دهید. این کار را شرکت واسط ایرانی که هزینه ثبت دامین را به او پرداخت کردهاید انجام خواهد داد. شرکت های واسط ثبت دامنه .com در ایران، برای تغییر ریجسترار تمام دامنههای ثبت شده توسط ریسلو به یک ریجسترار بینالمللی دیگر، تا ۲۷ شهریور ۹۶ فرصت دارند.
اگر میخواهید بدانید که دامنه شما را کدام ریجسترار ثبت کرده، به آدرس whois.net یا who.is بروید و آدرس دامنه خود را جستجو کنید. در صفحه مشخصات دامین دقیقا زیر عبارت Domain name که آدرس کامل دامین شما را نمایش داده است، نام شرکت Registrar هم نوشته شده است. اگر جلوی این عبارت نام شرکت ریسلو یعنی REALTIME REGISTER نوشته شده باشد، یعنی در این مدت حتما باید ریجسترار دامین شما تغییر کند و این کار را صاحب دامین انجام نخواهد داد. تمام شرکتهایی که با ریسلو همکاری میکردند پس از دریافت ایمیل قطع همکاری، تغییر ریجسترار دامنههای مشتریان خود را در اولویت کاری قرار دادهاند. با این حال در صورتی که میخواهید از این موضوع مطمئن شوید با شرکت هاستینگ خود مکاتبه کنید و همچنین مدتی قبل از تاریخ اعلام شده در شهریور ۹۶ مجددا who.is دامین خود را بررسی کنید.
دامنه هایی که مدت اعتبارشان پس از آگوست ۲۰۱۷ باشد تا پایان مدت قرارداد، می توانند از خدمات ریسلو استفاده کنند اما تمدید دامنه پس از آن امکان پذیر نخواهد بود. یعنی شما باید پس از پایان مدت زمان مالکیت دامنه خود، مدت ۳ ماه منتظر بمانید تا نام دامنه آزاد شود و پس از آن دوباره آن را خریداری کنید.
در نهایت، به نظر میرسد برای صاحبان دامنههای بینالمللی جای نگرانی نیست، اما پیشنهاد میشود این افراد تا انتقال دامنهها ارتباطشان را با شرکت هاستینگ خود حفظ کنند تا از مشکلات احتمالی پیشگیری شود.